Hvad er din ayurveda-type? | Nordic Ayurveda
Ayurveda er en flere tusinde år gammel sundhedsvidenskab fra Indien. Ayurveda betyder “livets videnskab” og i følge denne er den vigtigste faktor for sundhed, at vi synkroniserer os med naturen ved at holde naturen i os selv i balance. Dette gør vi ved at kende til de tre livsenergier, de såkaldte Doshaer, Vata, Pitta og Kapha, der findes i alt levende,  blive klogere på vores egen særlige konstitution og balancere denne ved princippet; modsætninger balancerer hinanden.

 

 

De tre doshaer kort beskrevet

Vata:

Forbundet med elementerne æter og luft. Vata er subtil, flyvsk, bevægelig, let, hurtig, kold og tør. Alt levende indeholder noget vata, men nogle ting og mennesker indeholder meget.

Alle idéer og al bevægelse kommer herfra. Nye projekter, de digitale medier, transport – især flyvning, kommunikation, blæst, tør kulde, kroppens bevægelighed og tyktarmens peristaltik (bevægelser) er alle vata-relaterede.

Mennesker, der er særlig præget af vata, bevæger sig, taler og tænker hurtigt. De er idérige, innovative og omstillingsparate. Deres kroppe er ofte kolde, slanke og tørre – både i  hud og led. Deres sind er omskifteligt, men når de er i balance, er de entusiastiske og begejstrede.

Pitta:

Forbundet hovedsageligt med elementet ild, men også en smule vand. Pitta er varm, fyrig, skarp, intens, hurtig, olieret og gennemtrængende.

Alt levende næres af denne ild, men noget og nogen har mere af den. Tropisk klima, feber, udslæt, lederskab, fokuseret handling, konkurrence, præstation, stærkt sexdrive og kroppens forbrænding og fordøjelse er domineret af pitta dosha.

Pitta-prægede mennesker er typisk varme, intense og skarpe. De har let til sved og overophedning. De handler og tager beslutninger og giver som regel ikke op, før de er i mål med deres projekt. De har et skarpt intellekt, diskuterer gerne for at få ret, og når de er i balance, er de fremragende ledere. Deres fordøjelse er stærk, kroppen er medium bygget og huden er generelt varm og olieret.

Kapha:

Er en sammensætning af jord og vand og styrer vores struktur, altså vores krop, muskler og knogler. Ingen af os var til i fysisk form, hvis det ikke var for Kapha – den sidste dosha.

Kapha er tung, fugtig, kold langsom, sød, vedholdende og grundig. Den forbinder os med jorden og alt, der har med fysisk tryghed og velvære at gøre. Et harmonisk familieliv, orden i økonomien, systematik, koldt, fugtigt vejr, hjemmedyrkede grøntsager og tid i naturen vil være kapha-relateret.

Kapha-mennesker er generelt søde, loyale, tryghedssøgende, afslappede og accepterende. Deres kroppe er kraftigere bygget med chance for overvægt. De kan være langsomme om at komme i gang, men når maskinen først kører, er de særdeles udholdende. Deres sind vil for det meste være roligerere og mere afbalanceret end hos de andre doshaer.

 

Du indeholder dem alle

For virkelig at blive klogere på dig selv igennem ayurveda anbefaler jeg, at du sætter dig ind i alle doshaerne og reflekterer over, hvordan de udspiller sig i dit liv. Ingen af os var til, hvis vi ikke indeholdt dem alle og nogle gange, reder vi os en ubalance, som egentlig har med en anden dosha at gøre, end den der præger os mest til daglig. I sådanne tilfælde er det klogt at kende til balancering af alle doshaer.

Hvis du vil arbejde dybere og mere målrettet med din vej til balance – er du velkommen til at kontakte mig for et forløb online eller face 2 face <<LÆS HER>>

 


“The goal of life is to make your heartbeat match the beat of the universe, to match your nature with Nature”

– Joseph Campbell