Ayurvedisk udrensning | Nordic Ayurveda

 

 

Ayurvedisk udrensning

Nyheder

 

Et godt helbred afhænger af vores evne til fuldt ud at kunne fordøje og metabolisere de ernæringsmæssige indtryk vi får gennem vores kost, men også de følelsesmæssige og sansemæssige indtryk, som vi indtager.

 

Når vores fordøjelsesenergier, kendt som Agni (ild), er sunde, skaber og bygger vi stærke væv, eliminerer effektivt affaldsprodukter og har et stabilt og roligt sind – vi fyldes naturligt med entusiasme og glæde! Når vores Agni er stærk, producerer vi også en subtil essens kaldet Ojas. Ojas er vores indre saft og er grundlaget for mental klarhed, fysisk styrke og et godt immunsystem. Hvis vores Agni er svækket, er vores fordøjelse ufuldstændig, hvilket skaber en ophobning af affaldsstoffer i vores krop kendt som Ama.

Indikationer på at du har Ama og et tegn på, du har brug for en udrensning er:

Hvidt/gulligt lag på din tunge, allergi, hovedpine, træthed, kroniske smerter, nedsat energi, dårlig hukommelse, føler sig tåget, angst, depression, humørsvingninger, kløende eller betændt hud, kropslugt, overdreven trang til salt eller sukkerholdigt mad.

 

Tilbage til din naturlige tilstand

 
Ifølge Ayurveda er det vores naturlige tilstand at være aktive, levende, i balance, fyldt med glæde og ikke have sygdomme

Desværre er dette ikke virkeligheden for mange i dag, og selvom vi forsøger at leve vores bedste ved at spise gode, naturlige råvarer, reducere stress i vores dagligdag og bruger kemikaliefrie produkter, så kan vi ikke undgår at komme i kontakt med giftstoffer eller affaldsstoffer i vores miljø.

Det er her den Ayurvediske udrensning kommer ind, som et afgørende og enormt vigtigt redskab.

Ifølge Ayurveda er det vigtigste tidspunkt for at fjerne affaldsstoffer fra vores system og styrke Ojas, vores immunforsvar, i overgangssæsonerne – forår og efterår.
 

Dette foregår på en bestemt måde gennem 3 faser:

 

Fase 1: En forberedelsesuge til at forberede din krop, sind og ånd på selve udrensningen. Her skal du:

● Begynde at indføre morgen Dinacharya, hvis det ikke allerede er en del af din morgenrutine.

● Undgå indtagelse af; Koffein, sukker, forarbejdet mad, kød, alkohol og nikotin.

● Drik varmt vand (evt. med citron) om morgenen og gerne gennem dagen, samt SFK-te (vedlagt)

 

Fase 2: Hjertet af udrensningen – en forenklet diæt for ugen samt en selvplejerutine:

I denne uge spises en mono diæt – som betyder, at du spiser den samme kost (eller variation heraf) morgen, middag og aften.

 

Fase 3: En langsom genintroduktion af fødevarer i din kost samt overgang tilbage til din normale rutine

Det sidste stop i enhver Ayurvedisk udrensning, som de fleste finder ganske behageligt, er, at fokuserer på at opbygge Ojas. Her inkorporeres mad og praksisser, der giver dig dyb næring med mad fyldt med livsenergi. Lad gerne denne fase varer en uge også.

 

Elementerne i din udrensning

 

KITCHARI: Basmati ris + mung bønner + krydderier

Kitchari, er en udrensende ret, der renser blodet, supporterer din nyres rette funktion og giver 14 gram af komplet protein pr. 2,5 dl. tilberedt kitchari, hvilket svarer til ca. 2 æg eller 50 gram kylling. Ved at du tilføjer bittert grønt til din kitchari støtter du den afgiftende/udrensende effekt. Vata og Pitta typer kan vælge “mildere” grønt som spinat, bladkål, bok choy og bladbeder. Kapha kan med fordel tilføre mere “hårdført” grønt som grønkål, rucola og majroer. Alle de nævnte grønbladede grøntsager er gode for alle Doshaerne, så længe de er tilberedt med krydderier og ghee eller olie. Vedlagt er en opskrift på Kitchari, men du kan improvisere, så meget du har lyst ud fra ovenstående elementer. Vi vedlægger også en klassisk fordøjelsesfremmende te, SFK-te, som er god at indtage undervejs.

 

KRYDDERIER

Krydderier hjælper med at give vores retter smag og støtter vores fordøjelse og optagelse af næringsstoffer. Alle krydderier hører under den krydret – stærke smag, selvom nogle er mere gennemtrængende end andre, og hjælper med at balancere vores Agni.

 

GHEE/KOKOSOLIE

Klaret smør har altid været en fast del af den Ayurvediske kost. Det hjælper med at nære vores subtile, energikroppe; Prana, Tejas og Ojas. Det smører vores væv og forbedrer vores hukommelse. Ønsker du at køre 100% vegansk kan du bruge kokosolie.

 

ABHYANGA OLIE

En daglig praksis med Abhyanga er en af de mest vigtige praksisser for en succesfuld udrensning. Ordet på Sanskrit for at “oliere kroppen” er Snehana, hvilket betyder “at elske”. Selv-Abhyanga er en varm olie massage, der er designet til at bringe næring til kropsvævet, afspænding til musklerne, ro til sindet, at bevæge Ama til fordøjelsessystemet for eliminering, og åbne dine Chakra eller energikanaler, der er blokeret. Dette vil også reducere almindelige hudproblemer som tør, flækkende, kløende, varm eller olieret hud.

 

Husk at drikke rigeligt med vand gennem hele din dag. Her under finder du nyttige PDF’er til print og brug på egen hånd:)

Las os støtte dig

 

Som en del af vores online Ayurveda grundforløb, kan du netop her i foråret tilmelde dig og få ekstra gratis detox modul med opskrifter, fremgangsmåder, øvelser, samt mulighed for at være med i vores lukkede Facebook gruppe og deltage i online webinar med Maria Juhl om hele processen den 17. marts kl. 17-18. Læs mere og tilmeld dig gratis forsamtale her!

 

Simpel daglig rutine under udrensning

Spidskommen koriander og fennikel te